Καλωσόρισμα




Προς υποψήφιους συνομιλητές των εκπαιδευτικών ασπαλάθων

Αθεράπευτα ελεύθεροι,

Επίμονοι υποστηρικτές του δημόσιου αγαθού της παιδείας ως δικαιώματος και ως χώρου δια-μόρφωσης του πολιτευόμενου πολίτη,

Αμετανόητα διαμαρτυρόμενοι για τα κακώς έχοντα στο δημόσιο βίο,

Εραστές του λόγου σε όλες τις διαστάσεις και τις προεκτάσεις της έννοιας,

Συνειδητά αποκλίνοντες ως μη υπάκουοι υπήκοοι των προκαθορισμένων προτύπων αγορασμένης "ευτυχίας",

Απολαμβάνοντες ώρες μοναχικής ενδοσκόπησης αλλά και κοινωνοί γενναιόδωροι όσων συν-κινούν τις ψυχές και διανοίγουν ποικίλες οδούς προς την κάθαρση,

Μοιραστείτε διαδικτυακά καταθέσεις ειλικρινούς στοχασμού σ'αυτά που σταδιακά θα ξετυλιχθούν στον ιστοχώρο αυτό.

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

"Επί ασπαλάθων", σήμερα

Επειδή η λογοτεχνία είναι για μένα καταφύγιο και τροφός της πολιτικής μου σκέψης, για αυτό και οι απόπειρές μου να συνομιλήσω με κάποια ιερά τέρατα της λογοτεχνίες αρχειοθετούνται από σήμερα στην κατηγορία "Λογοτεχνία και πολιτική", με πρώτο το κείμενο που έγραψα την πρώτη μέρα ανάρτησης του ιστολογίου μου "Γιατί ασπάλαθοι... Από αγάπη για το Γιώργο Σεφέρη και όχι μόνο"


 "Γιώργος Σεφέρης και όχι μόνο..."

ΓΙΑΤΙ ΑΣΠΑΛΑΘΟΙ;

Από αγάπη για την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και δέος μπροστά στο βάθος της σκέψης εκείνου που αναζητούσε πώς να μιλήσει απλά, να του δοθεί ετούτη η χάρη. Και για όλα τα πιο κάτω κι άλλα τόσα.

Για την αίσθηση της επικείμενης νέμεσης που αφήνει το "Επί Ασπαλάθων" στον υποψιασμένο αναγνώστη.

Για να ακούσουν - ίσως - το βουητό της Δίκης από τα βάθη των καιρών όσοι - ως άλλοι Αρδιαίοι - επιχειρούν (φορώντας προσωπεία δημοκρατίας και γνώσης και περισπούδαστα μιλώντας για ένα "ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο" - κομμένο και ραμμένο στα μέτρα που επιβάλλουν συγκεκριμένοι παραγγελιοδότες) να παραχαράξουν την ιστορία, να διαστρεβλώσουν αυταπόδεικτες αλήθειες, να ωραιοποιήσουν την υποκρισία, να αδρανοποιήσουν τη σκέψη, να περιορίσουν την όραση, να φιμώσουν το λόγο, να αλλοιώσουν συνειδήσεις, για να οδηγήσουν τα πλήθη στην υποταγή.

Γιατί - και πάλι κατά τον ποιητή:
Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί.
“ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Γ΄”

Για να υποψιαστούν οι ανυποψίαστοι πως ο πολιτικός λόγος του ποιητή προειδοποιεί σε χρόνο ανύποπτο για τους πολλούς και ξεσηκώνει.

Για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε πως ο ποιητής ακόμη και σήμερα θα διαισθανόταν το θαύμα που λειτουργεί ακόμη σε τούτο τον τόπο, παρά την "κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης" όπου κάποιοι επιχειρούν να μας βουλιάξουν.
(διαβάστε / ακούστε τη Δήλωση του Γιώργου Σεφέρη κατά της Δικτατορίας)

Γιατί, υπάρχουν ακόμη (ευτυχώς) ανάμεσα στους μαθητές μας, εκείνοι που επιβεβαιώνουν το κάλεσμα του Σαμαράκη και απαντούν στα έπεα πτερόεντα των όποιων Αρδιέων μ' εκείνο το: "Αντιστεκόμαστε, κύριε Σαμαράκη, αντιστεκόμαστε."

Γιατί αναπνέουν βαθιά ακόμη οι εραστές του λόγου κι αντιστέκονται...


Αφιερώνεται σε όλους τους blogers -κοινωνούς του λόγου του Γιώργου Σεφέρη, γιατί επιμένουν να κρατούν τις μνήμες ζωντανές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια που αφορούν τα θέματα που αναρτώνται είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον παραμένουν σε πλαίσιο σεβασμού και νομιμότητας. Ευπρόσδεκτες είναι όλες οι απόψεις, οι διαφωνίες, ο αντίλογος και η κριτική απέναντι στα γραφόμενα. Δεν επιτρέπονται σχόλια που περιέχουν στοιχεία λιβέλλου, ρατσιστικά, υβριστικά ή προσβλητικά για οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε στοιχείο του οικοσυστήματος. Ο συγγραφέας αυτού του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να διαγράψει οποιοδήποτε σχόλιο δε σέβεται την πιο πάνω αρχή.