Καλωσόρισμα




Προς υποψήφιους συνομιλητές των εκπαιδευτικών ασπαλάθων

Αθεράπευτα ελεύθεροι,

Επίμονοι υποστηρικτές του δημόσιου αγαθού της παιδείας ως δικαιώματος και ως χώρου δια-μόρφωσης του πολιτευόμενου πολίτη,

Αμετανόητα διαμαρτυρόμενοι για τα κακώς έχοντα στο δημόσιο βίο,

Εραστές του λόγου σε όλες τις διαστάσεις και τις προεκτάσεις της έννοιας,

Συνειδητά αποκλίνοντες ως μη υπάκουοι υπήκοοι των προκαθορισμένων προτύπων αγορασμένης "ευτυχίας",

Απολαμβάνοντες ώρες μοναχικής ενδοσκόπησης αλλά και κοινωνοί γενναιόδωροι όσων συν-κινούν τις ψυχές και διανοίγουν ποικίλες οδούς προς την κάθαρση,

Μοιραστείτε διαδικτυακά καταθέσεις ειλικρινούς στοχασμού σ'αυτά που σταδιακά θα ξετυλιχθούν στον ιστοχώρο αυτό.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πόσο οι προβλέψεις των οικονομολόγων πρέπει να μας ανησυχούν για τα της παιδείας και πολιτείας;

Στην τελευταία Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ το Δεκέμβρη του 2010, κάποια συνάδελφος Μαθηματικός σχολίασε με ειρωνικό ύφος τις τοποθετήσεις μου για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τους κινδύνους της σε σχέση με την εκπαίδευση.
Επειδή δεν είμαι οικονομολόγος, για να δώσω με ορθούς όρους αυτού του είδους τις πληροφορίες, κι επειδή θεωρώ - ως Φιλόλογος - ότι τα νήματα της ιστορίας και το συνακόλουθο κοινωνικό γίγνεσθαι καθορίζονται πρωτίστως από τις οικονομικές εξελίξεις που επιδρούν άμεσα στο βίο των ανθρώπινων συνόλων, διαβάζοντας κάποιες οικονομικές προβλέψεις από έγκυρους οικονομολόγους, αισθάνομαι ιδιαίτερη ανησυχία για το πώς θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κοινωνικής παρέμβασης μέσα από το δημόσιο σχολείο.

Προς τούτο σας παραπέμπω στο ιστολόγιο 
http://neapolitikioikonomia.blogspot.com

από το οποίο και το ακόλουθο απόσπασμα, με την άδεια του συγγραφέα:

Παραπλανητικές οι συγκρίσεις Λουξεμβούργου - Κύπρου για τράπεζες.

Το πρόβλημα της Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι κυρίως το τραπεζικό σύστημα γιατί είναι ευάλωτο και έχει μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα και αν προκύψουν νέες υποβαθμίσεις αυτές θα οφείλονται κυρίως σ’ αυτό. Σε περίπτωση που θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή και άλλων χωρών πολύ πιθανόν να υπάρξει ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα στις τράπεζες το κράτος θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένο να τις ενισχύσει με νέα κεφάλαια. Αυτό έγινε και σε πολλές άλλες χώρες διότι οι ιδιώτες επενδυτές αποδείκτηκαν διστακτικοί.
Θα εκφράσω επίσης τη διαφωνία μου με κάποια δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ενισχύει τις τράπεζες που έχουν πρόβλημα. Οχι, είναι το κράτος που τις ενισχύει με νέα κεφάλαια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενισχύει τη ρευστότητα, αλλά είναι το κράτος που βάζει τα κεφάλαια.
Είναι αυτό το πρόβλημα που ανησυχεί τη Moody’s και τους διάφορους άλλους οίκους αξιολόγησης που υποβάθμισαν πρόσφατα την κυπριακή οικονομία.
Εάν παρ’ ελπίδα, υπάρχει πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα -που το απεύχομαι - τότε δεν θα μιλούμε για 6.5% και 7% έλλειμμα, αλλά για 15% και ίσως και 20%.

Αυτό έγινε και στην Ιρλανδία, όπου εκτοξεύτηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα από τη μια μέρα στην άλλη σε 15%, γιατί το κράτος αναγκάστηκε να ενισχύσει τις τράπεζες.
Πανίκος Δημητριάδης

http://neapolitikioikonomia.blogspot.com/2011/02/blog-post_13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια που αφορούν τα θέματα που αναρτώνται είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον παραμένουν σε πλαίσιο σεβασμού και νομιμότητας. Ευπρόσδεκτες είναι όλες οι απόψεις, οι διαφωνίες, ο αντίλογος και η κριτική απέναντι στα γραφόμενα. Δεν επιτρέπονται σχόλια που περιέχουν στοιχεία λιβέλλου, ρατσιστικά, υβριστικά ή προσβλητικά για οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε στοιχείο του οικοσυστήματος. Ο συγγραφέας αυτού του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να διαγράψει οποιοδήποτε σχόλιο δε σέβεται την πιο πάνω αρχή.