Καλωσόρισμα




Προς υποψήφιους συνομιλητές των εκπαιδευτικών ασπαλάθων

Αθεράπευτα ελεύθεροι,

Επίμονοι υποστηρικτές του δημόσιου αγαθού της παιδείας ως δικαιώματος και ως χώρου δια-μόρφωσης του πολιτευόμενου πολίτη,

Αμετανόητα διαμαρτυρόμενοι για τα κακώς έχοντα στο δημόσιο βίο,

Εραστές του λόγου σε όλες τις διαστάσεις και τις προεκτάσεις της έννοιας,

Συνειδητά αποκλίνοντες ως μη υπάκουοι υπήκοοι των προκαθορισμένων προτύπων αγορασμένης "ευτυχίας",

Απολαμβάνοντες ώρες μοναχικής ενδοσκόπησης αλλά και κοινωνοί γενναιόδωροι όσων συν-κινούν τις ψυχές και διανοίγουν ποικίλες οδούς προς την κάθαρση,

Μοιραστείτε διαδικτυακά καταθέσεις ειλικρινούς στοχασμού σ'αυτά που σταδιακά θα ξετυλιχθούν στον ιστοχώρο αυτό.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Καλή χρονιά, συνάδελφοι

Με δύναμη, δημιουργικότητα και φαντασία - δηλαδή με όσα λείπουν συνήθως από τη δημόσια εκπαίδευση.
  • Κι ας είναι ακόμη πολλά από τα σχολεία μας εργοτάξια - παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του Υπουργείου μας.
  • Κι ας ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι εκείνα που φτιάχτηκαν (όσα φτιάχτηκαν), κακώς φτιάχτηκαν (ελάτε μια βόλτα από το Λύκειο Απ. Πέτρου και Παύλου - το σχολείο όπου υπηρετώ - για να απολαύσετε τη μούχλα στα ταβάνια, τα ταβάνια να κρέμονται, τα σπασμένα προστατευτικά στο στέγαστρο, και διάφορα άλλα, ένα χρόνο μετά την αντισεισμική αναβάθμιση του σχολείου).
  • Κι ας ακούμε με σκεπτικισμό έντονο τις μεγαλοστομίες για τη Μεταρρύθμιση, στην οποία κανείς πια δεν πιστεύει, μετά από τόσο εμπαιγμό.
  • Κι ας μην έχει γίνει τίποτα για την πρόληψη της βίας - ελπίζουμε ότι και αυτή τη χρονιά θα τα καταφέρουμε χωρίς την επέμβαση κανενός "αρμοδίου".
  • Κι ας λείπουν τα μισά βιβλία - έχουμε τα άλλα μισά και ξέρουμε να δουλεύουμε, παρόλα όσα μας καταλογίζουν.
  • Κι ας μείναμε για άλλη μια φορά με την αίσθηση της ματαιότητας μετά τα "φοβερά" επιμορφωτικά σεμινάρια των κλάδων του Σεπτέμβρη - ευτυχώς διαβάζουμε και μόνοι μας.
Σκέφτομαι τους συναδέλφους που είδαν κλειστή την πόρτα του σχολείου φέτος, ενώ δούλευαν για ένα, δύο, ή και τρία χρόνια έχοντας αφήσει άλλες δουλειές, "για να υπηρετήσουν το δημόσιο σχολείο".

Εμείς "οι τυχεροί" που είμαστε από μέσα, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων μας, και να διεκδικήσουμε  να δοθούν μερικά από όσα υποσχέθηκαν οι σημερινοί κρατούντες (απαλλαγή των Διευθυντών των Γυμνασίων από διδακτικά καθήκοντα, υπεύθυνος τμήματος στη Β΄Γυμνασίου), για να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι συνάδελφοι - κι ας κάνει το Υπουργείο περικοπές από τις περιττές σπατάλες των υψηλόβαθμων στελεχών του.

Κι ας μην τους επιτρέψουμε εκείνους τους υψηλόβαθμους να μας στενέψουν άλλο τα όρια της ελευθερίας μας, αποφασίζοντας ερήμην μας για όσα αφορούν εμάς ως εργαζόμενους και το δημόσιο σχολείο.

Έτσι, για χάρη εκείνων των χαμογελαστών προσώπων που θα δούμε αύριο - και που οι "ειδήμονες" των γραφείων και της καρέκλας δε θα δουν ποτέ.
Έτσι για να πληθαίνουν κάθε χρόνο τα χαμόγελα, γιατί οι νέοι χαμογελούν και εμπιστεύονται όσους ελεύθερα συλλογούνται.

Καλή χρονιά, λοιπόν, συνάδελφοι, με δύναμη κι ελεύθερο πνεύμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια που αφορούν τα θέματα που αναρτώνται είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον παραμένουν σε πλαίσιο σεβασμού και νομιμότητας. Ευπρόσδεκτες είναι όλες οι απόψεις, οι διαφωνίες, ο αντίλογος και η κριτική απέναντι στα γραφόμενα. Δεν επιτρέπονται σχόλια που περιέχουν στοιχεία λιβέλλου, ρατσιστικά, υβριστικά ή προσβλητικά για οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε στοιχείο του οικοσυστήματος. Ο συγγραφέας αυτού του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να διαγράψει οποιοδήποτε σχόλιο δε σέβεται την πιο πάνω αρχή.