|
Χώρος κατάθεσης απόψεων και προβληματισμών για τα εκπαιδευτικά δρώμενα στην Κύπρο και όχι μόνο. Χώρος δημοσιοποίησης αντιρρήσεων και διαμαρτυρίας για όσα μας υποβάλλονται ή μας επιβάλλονται από εξουσιαστικές δομές που αντιτίθενται σε συλλογικές διαδικασίες και που επιχειρούν να εμποδίσουν τις ελεύθερες πτήσεις του πνεύματος.
Καλωσόρισμα
Προς υποψήφιους συνομιλητές των εκπαιδευτικών ασπαλάθων
Αθεράπευτα ελεύθεροι,
Επίμονοι υποστηρικτές του δημόσιου αγαθού της παιδείας ως δικαιώματος και ως χώρου δια-μόρφωσης του πολιτευόμενου πολίτη,Αμετανόητα διαμαρτυρόμενοι για τα κακώς έχοντα στο δημόσιο βίο,
Εραστές του λόγου σε όλες τις διαστάσεις και τις προεκτάσεις της έννοιας,
Συνειδητά αποκλίνοντες ως μη υπάκουοι υπήκοοι των προκαθορισμένων προτύπων αγορασμένης "ευτυχίας",
Απολαμβάνοντες ώρες μοναχικής ενδοσκόπησης αλλά και κοινωνοί γενναιόδωροι όσων συν-κινούν τις ψυχές και διανοίγουν ποικίλες οδούς προς την κάθαρση,
Μοιραστείτε διαδικτυακά καταθέσεις ειλικρινούς στοχασμού σ'αυτά που σταδιακά θα ξετυλιχθούν στον ιστοχώρο αυτό.
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012
Εκδήλωση Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων


Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012
Κύπριοι στους Βαλκανικούς πολέμους
γιατί όλα δεν μετριούνται σε ποσοστά και ρήτρες μνημονίων,
γιατί χρειαζόμαστε την επικοινωνία με την ιστορία, όχι μέσα από παραμορφωτικούς φακούς, αλλά μέσα από ένα σύγχρονο επιστημονικό λόγο, για να συνεχίσουμε να αναπνέουμε μέσα στην άπνοια των καιρών,
για να μπορέσουμε να αντισταθούμε στην ασφυξία του αντιπνευματικού λόγου που εκφωνείται από πρόσωπα δημόσια και μη,
γιατί η πνευματική συμπόρευση με το παρελθόν του τόπου μας και η κατανόηση των δυνάμεων που οδηγούν τους ανθρώπους σε αγώνες δικαίου, εθνικούς και διεθνείς, εμπεριέχει τα σπέρματα των δικών μας δυνάμεων, που μας στηρίζουν για να στεκόμαστε αξιοπρεπείς απέναντι σε ανήλεους τροϊκανούς, σε ανεύθυνους λαοπλάνους, σε ασυνείδητους κερδοσκόπους και άλλους "πολιτισμένους" ανθρωποφάγους.
Επιλέγω τη σημερινή μέρα, σημαδιακή για τον τόπο μας, για να αναρτήσω για όποιον ενδιαφέρεται το πρόγραμμα και των δύο εκδηλώσεων, ευγενικά και σεμνά σταλμένο από τον Καθηγητή Ιστορίας στο ΠΙΚ κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, τον οποίο και ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεχή προσφορά του στην επιστήμη και στον τόπο μας.


Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012
Διαγωνισμός Νέων Είναι σημαντική η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στα σχολεία;
Για λεπτομέρειες, διαβάστε στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού
http://www.cyfamplan.org/FamPlan/page.php?pageID=1&langID=13


Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012
Όταν οι μαθητές αρθρογραφούν...


Παρασκευή 18 Μαΐου 2012
Κυριακή 11 Μαρτίου 2012
Ερωτήματα μπροστά στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα


Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012
Εισήγηση Καθηγητή Δ. Λυπουρλή στη Λεμεσό


Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012
Η γλώσσα του δοκιμίου
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μάς απογοήτευσε. Δύο προκηρύξεις δοκιμίων - δύο φορές γλωσσικά ατοπήματα, που ενδέχεται να υποδηλώνουν διάφορα, όπως ο καθένας μπορεί να υποθέσει.
Διαβάζω το θέμα:
Ετοιμάστε μια «Ανθολογία»,
Ετοιμάστε μια «Ανθολογία Ανθρώπων»,
Παρακαλέστε όσους έχουν έργα να τα υποβάλουν.
(Έκταση:500 -550 λέξεις)
- Η παγκόσμια οικονομική ύφεση, σηματοδοτεί την αναγκαιότητα για έμφαση της πολιτικής των κρατών προς τον άνθρωπο, τις ικανότητές του και τη δημιουργικότητά του αλλά και τις απαιτούμενες αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών.
- Η αξία και η αναγκαιότητα της Παιδείας στη διάπλαση πολιτών που να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταλλασσόμενες και αυξανόμενες ανάγκες στον πολιτικό, κοινωνικό και τεχνολογικό τομέα.
- Η ανάγκη ανταπόκρισης της κυπριακής εκπαίδευσης στις προκλήσεις της κοινωνίας της γνώσης, στις νέες πραγματικότητες που δημιουργεί η ένταξη της Κύπρου στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο και στις ιδιαιτερότητες - πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές - της κυπριακής πολιτείας,
- οδηγούν επιτακτικά στον προσδιορισμό των ιδιοτήτων του εφήβου-πολίτη του 21ου αιώνα.
- Κατά την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα αναδειχθούν μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η κοινωνική συνοχή, η έννοια του ενεργού πολίτη, η ισότητα και ο σεβασμός των πολιτικών, ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ασχολούμαι με λεπτομέρειες; Μπορεί. Οι παρατηρήσεις μου, όμως, αφορμώνται από τη θέση ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Και η προσήλωση στη λεπτομέρεια δεν είναι σχολαστικισμός, όταν πρόκειται για τη γλώσσα. Είναι σεβασμός. Και χωρίς σεβασμό στη γλώσσα από εκείνους που τάχθηκαν να την υπηρετούν, δε νοείται σεβασμός στον άνθρωπο.

