Καλωσόρισμα




Προς υποψήφιους συνομιλητές των εκπαιδευτικών ασπαλάθων

Αθεράπευτα ελεύθεροι,

Επίμονοι υποστηρικτές του δημόσιου αγαθού της παιδείας ως δικαιώματος και ως χώρου δια-μόρφωσης του πολιτευόμενου πολίτη,

Αμετανόητα διαμαρτυρόμενοι για τα κακώς έχοντα στο δημόσιο βίο,

Εραστές του λόγου σε όλες τις διαστάσεις και τις προεκτάσεις της έννοιας,

Συνειδητά αποκλίνοντες ως μη υπάκουοι υπήκοοι των προκαθορισμένων προτύπων αγορασμένης "ευτυχίας",

Απολαμβάνοντες ώρες μοναχικής ενδοσκόπησης αλλά και κοινωνοί γενναιόδωροι όσων συν-κινούν τις ψυχές και διανοίγουν ποικίλες οδούς προς την κάθαρση,

Μοιραστείτε διαδικτυακά καταθέσεις ειλικρινούς στοχασμού σ'αυτά που σταδιακά θα ξετυλιχθούν στον ιστοχώρο αυτό.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Αίσθημα αδικίας

Φαίνεται ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί του δημοσίου είναι στις μέρες μας "πιο ίσοι από τους ίσους". Όλοι το λέμε, γκρινιάζοντας ή διαμαρτυρόμενοι "μεταξύ μας", η φίλη Μαρία το δημοσιοποιεί τεκμηριωμένα, καθώς έχει πληγεί το αίσθημα της δικαιοσύνης μέσα της. Μήπως οι μικρές ιστορίες του καθενός μας, εν τέλει, δεν είναι που αποκαλύπτουν τι πραγματικά γίνεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι; Σας καλώ να διαβάσετε την εξομολόγηση της Μαρίας Συμεωνίδου, φίλης, Φιλολόγου με Φ κεφαλαίο, συνδικαλίστριας με ήθος και δύναμη ψυχής, την οποία - μάταια - κάποιοι στο Υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να "τιμωρήσουν" επειδή τολμά να εκφράζεται ως ελεύθερος άνθρωπος υπερασπιζόμενη το δίκαιο.

Εξομολόγηση
Της Μαρίας Συμεωνίδου, Φιλολόγου

Οι πρόσφατες τοποθετήσεις των Διευθυντών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μέσης Εκπαίδευσης γκρέμισαν μέσα μου το αίσθημα της δικαιοσύνης και όσο και αν αυτό που νιώθω είναι δικό μου πρόβλημα, θεωρώ ότι αξίζει να το εκθέσω προς προβληματισμό.
Όταν  με την προαγωγή μου πήρα  μετάθεσή στη Λεμεσό θεώρησα πως ήταν δίκαιο, αφού δεν είχα αρκετές μονάδες υπαίθρου. Όσο και αν δε μου αρέσει να ταξιδεύω, δεν έκανα ένσταση, γιατί αν δεν ταξίδευα εγώ θα ταξίδευε, άδικα μάλιστα, κάποιος άλλος.
Όταν σε Σεμινάριο για τους Διευθυντές ακούσαμε να μας λένε ότι οι νεοπροαχθέντες θα πρέπει να τοποθετηθούν σε Γυμνάσια, ίσως για να αποκτήσουν πείρα, θεώρησα και πάλι πως ήταν δίκαιο, αφού το μέτρο της τοποθέτησης αφορούσε όλους τους νέους Διευθυντές. Είχα πολύ μεγάλη επιθυμία να εργαστώ σε Λύκειο, όπου θα μπορούσα να προσφέρω καλύτερες υπηρεσίες, αφού έχω 20 χρόνια πείρας στα Λύκεια, αφού εργάστηκα για τρία χρόνια ως Σύμβουλος για τα Λύκεια, αφού έλαβα μέρος στις επιτροπές των Αναλυτικών Προγραμμάτων για το Ενιαίο Λύκειο, αφού  στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης συμμετείχα στην Επιτροπή του Αναλυτικού για τη Λογοτεχνία στο Λύκειο, αφού επιμορφώθηκα μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής για να γίνω πολλαπλασιαστής στην επιμόρφωση των συναδέλφων, αφού κλήθηκα και συμμετείχα για έξι χρονιές στη θεματοθέτηση των Εισαγωγικών και των Παγκυπρίων Εξετάσεων, αφού θεωρώ ότι η υπηρεσία  πρέπει να εκμεταλλεύεται τη γνώση των εκπαιδευτικών ως επένδυση για καλύτερα αποτελέσματα. Όμως το αίσθημα της δικαιοσύνης λειτούργησε μέσα μου και με παρηγόρησε.
Και ήρθαν οι τοποθετήσεις να μου αποδείξουν πως για κάποιους δεν ισχύει το μέτρο αυτό. Μη προς κακοφανισμό των συγκεκριμένων συναδέλφων, αλλά είναι τουλάχιστον προκλητικό να πάρει κάποιος προαγωγή, να μην πάρει μετάθεση και να αποδεικνύεται πιο ίσος από τους ίσους.
Ποιες είναι οι ευθύνες του Υπουργείου της Παιδείας για το πληγωμένο μου αίσθημα της δικαιοσύνης; Και πώς μπορώ ξανά να εμπιστευτώ τα λόγια των αξιωματούχων του, όταν αυτά δε γίνονται πράξη; Και πώς θα συνεχίσω με το ίδιο πάθος να υπηρετώ αυτό το χώρο, όταν δε μου εμπνέει την εμπιστοσύνη πως δεν αδικεί κανένα;
Γνωρίζω φυσικά πως κανείς δε θα ασχοληθεί μαζί μου και πως, αν το κάνει, θα μου δώσει μια απάντηση του τύπου "εκπαιδευτικές ανάγκες", που θα μου δέσει τα χέρια. Και αισθάνομαι αδύναμη μπροστά στο σύστημα που με κάνει ότι θέλει. Όμως, αν ενδιαφέρει κανένα, είναι γεγονός πως ο εργαζόμενος έχει την ανάγκη να ξέρει πως τουλάχιστον η δικαιοσύνη λειτουργεί στη Δημοκρατία.
Αν  έχει κανείς άλλος νιώσει το ίδιο κάποια φορά……….

1 σχόλιο:

  1. Εύστοχες σκέψεις και εύλογα ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα (όπως άλλωστε το ξέρεις)΄
    Πίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια που αφορούν τα θέματα που αναρτώνται είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον παραμένουν σε πλαίσιο σεβασμού και νομιμότητας. Ευπρόσδεκτες είναι όλες οι απόψεις, οι διαφωνίες, ο αντίλογος και η κριτική απέναντι στα γραφόμενα. Δεν επιτρέπονται σχόλια που περιέχουν στοιχεία λιβέλλου, ρατσιστικά, υβριστικά ή προσβλητικά για οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε στοιχείο του οικοσυστήματος. Ο συγγραφέας αυτού του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να διαγράψει οποιοδήποτε σχόλιο δε σέβεται την πιο πάνω αρχή.